Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. V vrtcih in osnovnih šolah poteka projekt “Tradicionalni slovenski zajtrk”, ki smo ga do sedaj obeleževali devet let, letos pa vas spodbujamo, da si ga v petek, 20. novembra 2020 pripravite sami.

Pomen zajtrka

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je prav zajtrk tisti obrok, ki ga več kot polovica Slovencev najraje izpusti iz vsakodnevnega prehranjevanja. In zakaj je pravzaprav naš prvi obrok v dnevu tako pomemben?

Telesu zagotovi energijo za normalen začetek dneva
Energijo, potrebno za dober začetek dneva in za normalno delovanje našega telesa, si zagotovimo z zajtrkom, s katerim naj bi zaužili med 15 in 25 odstotki vse potrebne dnevne energije.

Pripomore k boljšim miselnim sposobnostim
Zajtrkovanje naj bi imelo pozitivni učinek na pomnjenje, reševanje zapletenih nalog, logično sklepanje, zbranost in kreativnost. Za osnovnošolce, dijake in študente, seveda pa tudi za zaposlene, je zato pomembno, da zjutraj zaužijejo konkreten obrok, da bodo lahko produktivni vse do malice.

Izboljša dnevni vnos hranil in telesno aktivnost
Najpogostejša izbira tistih, ki zajtrkujejo, so kosmiči, mlečni izdelki, žita, jajca in sadje, torej živila, bogata z vitamini in minerali. Tako že z zajtrkom zaužijemo pomembna hranila, kar izboljša našo dnevno bilanco vnosa hranil. Tisti, ki zajtrkujejo, so tudi bolj telesno aktivni, saj čutijo manj utrujenosti in imajo čez dan več energije.

Pozitivno deluje na imunski sistem
Z uživanjem zajtrka v telo vnesemo glukozo, ki zavira izločanje kortizola iz nadledvične žleze. Tako znižamo krvni tlak in predvsem omogočimo našemu imunskemu sistemu normalno delovanje.

Izboljša tako fizično kot tudi psihično zdravje
Z zajtrkom telo prejme potrebno glukozo in tako zniža raven kortizola v krvi. Posledično smo boljše volje, imamo več energije in dojemamo situacije manj stresno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja