Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. V vrtcih in osnovnih šolah poteka projekt “Tradicionalni slovenski zajtrk”, ki smo ga do sedaj obeleževali devet let, letos pa vas spodbujamo, da si ga v petek, 20. novembra 2020 pripravite sami.

Pomen zajtrka

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je prav zajtrk tisti obrok, ki ga več kot polovica Slovencev najraje izpusti iz vsakodnevnega prehranjevanja. In zakaj je pravzaprav naš prvi obrok v dnevu tako pomemben?

Telesu zagotovi energijo za normalen začetek dneva
Energijo, potrebno za dober začetek dneva in za normalno delovanje našega telesa, si zagotovimo z zajtrkom, s katerim naj bi zaužili med 15 in 25 odstotki vse potrebne dnevne energije.

Pripomore k boljšim miselnim sposobnostim
Zajtrkovanje naj bi imelo pozitivni učinek na pomnjenje, reševanje zapletenih nalog, logično sklepanje, zbranost in kreativnost. Za osnovnošolce, dijake in študente, seveda pa tudi za zaposlene, je zato pomembno, da zjutraj zaužijejo konkreten obrok, da bodo lahko produktivni vse do malice.

Izboljša dnevni vnos hranil in telesno aktivnost
Najpogostejša izbira tistih, ki zajtrkujejo, so kosmiči, mlečni izdelki, žita, jajca in sadje, torej živila, bogata z vitamini in minerali. Tako že z zajtrkom zaužijemo pomembna hranila, kar izboljša našo dnevno bilanco vnosa hranil. Tisti, ki zajtrkujejo, so tudi bolj telesno aktivni, saj čutijo manj utrujenosti in imajo čez dan več energije.

Pozitivno deluje na imunski sistem
Z uživanjem zajtrka v telo vnesemo glukozo, ki zavira izločanje kortizola iz nadledvične žleze. Tako znižamo krvni tlak in predvsem omogočimo našemu imunskemu sistemu normalno delovanje.

Izboljša tako fizično kot tudi psihično zdravje
Z zajtrkom telo prejme potrebno glukozo in tako zniža raven kortizola v krvi. Posledično smo boljše volje, imamo več energije in dojemamo situacije manj stresno.

Obvestilo o izvajanju vzgojno izobraževalnega dela na daljavo od 9. 11. 2020

Spoštovani starši!

V skladu z okrožnico MIZŠ vas obveščamo, da se v ponedeljek, 9. 11. 2020, prične pouk na daljavo za vse učence. Razredniki vas bodo obvestili o poteku dela.

V ponedeljek, 9. 11. 2020 bo ob 18. uri 2. skupni roditeljski sestanek. Podali bomo osnovna navodila in smernice za delo na daljavo. Povezava do dogodka

Učenci bodo imeli možnost prevzema toplega obroka na šoli. Na obrok jih lahko prijavite na tej povezavi.

Verjamemo, da bomo tudi tokrat na daljavo povezeni kot prvič. Skupaj zmoremo!

Suzana Plemenitaš, prof, ravnateljica

Možnost toplega obroka v času šolanja na daljavo

Spoštovani starši,

v skladu z okrožnico smo dolžni ponuditi topel obrok vsem osnovnošolcem in srednješolcem, ki jim v skladu z odločbo CSD v osnovni šoli pripada subvencija kosila, v srednji šoli pa subvencija malice.
Na Osnovni šoli Dobje vam nudimo možnost prijave vašega otroka na topel obrok. Obrok bo možno prevzeti v šoli ali na določenih razdelilnih točkah v posamezni vasi.

Prosim, da odgovorite na kratek vprašalnik, s katerim lahko prijavite vašega otroka na topel obrok. Na topel obrok lahko naročite tudi tiste otroke, ki jim sofinanciranje obroka ne pripada in tudi zase oz. druge družinske člane. V tem primeru bo obrok potrebno plačati.

Odgovore pričakujemo do nedelje, 8. 11. 2020, do 20. ure.

Z lepimi pozdravi,
Suzana Plemenitaš, prof., ravnateljica

Sklep o podaljšanju počitnic – sprememba šolskega koledarja

Spoštovane starši,


zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Vlada RS 30. 10. 2020 sprejela odločitev o podaljšanju trenutno veljavnih ukrepov. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je skladno s pristojnostmi izdala sklep, s katerim je določila, da se, zaradi poslabšanja epidemiološke situacije in preprečevanja prenosa okužb s SARS-CoV-2, jesenske počitnice podaljšajo do 8. 11. 2020.

Zaprtje vrtca Dobje v tednu od 26. do 30. 10. 2020

Spoštovani starši,


obveščamo vas, da so vrtci zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020 zaprti, predvidoma za en teden. Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z novim virusom SARS-CoV-2.

V času zaprtja vrtcev ste starši plačila za vrtec oproščeni!

Za starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, je župan Občine Dobje sprejel sklep, s katerim je določil izjemo od zaprtja vrtcev in organizacijo delovanja vrtca Dobje v minimalnem obsegu. Ta izjema je namenjena samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok.  

Gre izključno za primere, kjer prihodnji teden delata oba starša, kar boste morali dokazati s potrdilom delodajalca.

Lep pozdrav,

Suzana Plemenitaš, prof, ravnateljca